De president van Georgië, Mikhail Saakasjvili, gaat niet in op de eis van de oppositie om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Hij zei zondag in een interview voor de televisie dat de stembusgang pas in het najaar van 2008 zal worden gehouden.
In de hoofdstad Tblisi gingen zondag ongeveer 15.000 mensen de straat op om verkiezingen in het voorjaar te eisen. Saakasjvili zei echter dat hij “zich niet laat chanteren”.
De regering van Georgie wordt door de oppositie beticht van arrogantie, corruptie en van het negeren van de werkelijke noden.
Het was de derde opeenvolgende dag van protesten tegen de prowesterse president.
Saakasjvili, die getrouwd is met een Nederlandse, kampt momenteel met de grootste oppositie tegen zijn hervormingsbeleid en pro-Europese koers sinds de zogeheten “rozenrevolutie” van vier jaar geleden, die hem op het pluche zette.
Geografisch gezien ligt Georgië voor het grootste deel in Azië en voor een zeer klein deel ook in Europa.
Georgië grenst in het noorden aan Rusland en in het zuiden aan Azerbeidzjan, Armenië en Turkije.In het westen grenst het aan de Zwarte Zee. Georgië is sinds 27 april 1999 lid van de Raad van Europa en zou zichzelf beschouwen als een Europees land.
Het land telt ongeveer 4,6 miljoen inwoners en de grootste steden zijn Tblisi, Kutaisi, Batoemi, Rustavi, Gagra, Gori en Pitsoenda.
In het noordwesten van Georgië ligt de deelrepubliek Abchazië waar een krachtige beweging actief is die streeft naar onafhankelijkheid.
Onlangs heeft het land toegezegd om 400 militairen te willen leveren aan de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan. Daarvan zouden er 200 naar de zuidelijke provincie Uruzgan kunnen.
zondag 4 november 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)